to see beyond the edge

kita intai dunia sana bagaimana…

Taqabbalallah minna wa minkum!


Masa terus berlalu meninggalkan kita, tanpa pernah merasa jemu dan lelah mengikuti sunnatullah dan perintah Allah. Detik usia makin bertambah dari hari ke hari,bulan berganti bulan, tahun pengajian pun makin meningkat setiap tahun, ada yang bertukar status hidup daripada bujang kepada berpasangan, ada juga yang menambah ahli keluarga, yang memelihara kucing daripada seekor bertambah menjadi 5 dan macam-macam lagi progression dan penambahbaikan dalam hidup.

Begitulah hakikat masa yang senantiasa berjalan, dan ianya adalah kehidupan kita. Bukan lagi bagai emas, namun ianya adalah rakaman kehidupan kita yang sedang berlayar di dunia yang fana ini. Tidak akan dapat berpatah semula ke masa silam, ataupun kita awalkan masa depan, namun masa inilah yang kita ada, harapan saya semoga kita menggunakan nikmat ini sebaiknya dan sentiasa merancang untuk hari esok yang lebih solehah.

Sedar tak sedar perjalan sebagai seorang student medic akan berakhir tidak lama lagi. Ramadhan pun sudah berlalu menutup madrasah keampunannya. Kurang daripada sebulan status hidup pun akan berubah.

Saya merasakan sisa waktu yang berbaki perlu banyak digunakan untuk muhasabah diri dan merancang plan yang baru untuk hidup yang baru, sambil menerapkan doa yang tidak putus2 semoga Allah mengampunkan dosa-dosa silam, memberkati setiap langkah, menerima setiap amalan yang banyak cacatnya, masih memilih diri ini mendapat hidayah, taufik dan maghfirahNya, terus thabat atas jalan mujahadah ini dan dijemput menghadapNya dalam sebaik2 keadaan.

 

Malaysia negara tercinta, banyak cabaran dan dugaan bila menjejak bumi ini. Semoga Allah mudahkan semua urusan dan mengurniakan kesabaran dan erti syukur disebalik kedukaan.

 

Salam Aidlifiri buat semua. Taqabbalallah minna wa minkum.

August 20, 2012 - Posted by | Uncategorized

2 Comments »

  1. semoga dalam dakapan redhanya, Dia 🙂

    *doakan hayat ana yang mentah ni kak mai*

    Comment by 'Atiqah Ayob | August 20, 2012 | Reply

  2. mga dikuatkn,maisarah! 🙂

    Comment by Dr Norbayani | August 28, 2012 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: