to see beyond the edge

kita intai dunia sana bagaimana…

Parasit apa yang ada di Malaysia?


Enam maut akibat jangkitan ‘air kencing tikus’
Jul 10, 10 6:07pm

Enam penduduk kampung yang terbabit dalam misi mencari dan menyelamat seorang mangsa lemas di Hutan Lipur, Lubuk Yu, dekat Maran dilapor meninggal dunia dalam tempoh seminggu selepas operasi itu.

Semua mereka yang terbabit dalam operasi bermula 26 Jun hingga 30 Jun itu, meninggal dunia akibat jangkitan bakteria leptospirosis (air kencing tikus) dan melioidosis (bakteria disebabkan air dan tanah).

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata masing-masing satu kematian dilapor pada 3 Julai, 6 Julai, 7 Julai dan 8 Julai manakala dua kematian pada 9 Julai.

“Mereka mula sakit selepas seminggu menyertai operasi itu, simptom utama adalah demam, batuk, sakit-sakit otot, cirit-birit. Empat orang meninggal di Hospital Sultan Ahmad Shah Temerloh dan dua lagi di rumah mereka,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri taklimat mengenai kejadian itu di Maran, hari ini.

Turut hadir Pengarah Kesihatan Pahang Datuk Dr Rosnah Ismail.

Mereka yang meninggal dunia dikenali sebagai Azizam Abdullah, 58, Timothy Hoo Seng Heng, 29, Lim Sin Lai, 55, Mohd Ali Abdullah, 60, Zakaria Ayub, 52, dan Zainal Abidin Ismail, 56.

Liow berkata tujuh lagi kini dirawat di hospital iaitu tiga di Hospital sultan Ahmad Shah, dua di Hospital Jengka dan masing-masing satu di Hospital Selayang dan Kuantan Medical Centre.

“Hasil kajian awal mendapati, bakteria ini tidak merebak, hanya membabitkan mereka yang terlibat dalam operasi dan menyelamat itu. Semua keluarga mangsa tidak mengalami simptom itu,” katanya.

Beliau berkata seramai 83 orang terbabit dalam operasi itu iaitu 56 anggota penyelamat dan 27 penduduk kampung.

“Semua mereka terbabit kini telah diberi rawatan awal sebagai langkah berjaga-jaga, bakteria ini sebenarnya boleh dikawal, kematian yang berlaku adalah kerana mereka lambat mendapat rawatan awal,” katanya.

Liow berkata semua mangsa dipercayai terkena virus leptospirosis dan melioidosis kerana kesemua mereka berkhemah di kawasan Lubuk Yu ketika operasi dan menyelamat itu dilakukan sehingga mayat mangsa lemas, Mohd Azhar Azizam, 28, ditemui pada 30 Jun lalu.

Beliau berkata kawasan rekreasi itu kini ditutup kepada orang ramai sehingga keputusan ujian terhadap sampel tanah dan air kawasan itu diperoleh dan tempat itu disahkan selamat untuk orang ramai beriadah.

Liow meminta orang ramai tidak panik kerana bakteria itu tidak berjangkit.

-Bernama

Leptospirosis ada di Malaysia?

Bagi menaikkan semangat saya nak baca buku Tropical Medicine, saya pun google mencari parasit apakah yang ada di Malaysia.

Actually banyak je study paper yang ada cakap pasal parasitic infection di Malaysia.. antaranya di e-medicine leptospirosis, saya quote ini

An outbreak of an acute febrile illness occurred among athletes competing in the Eco-Challenge-Sabah 2000 in Malaysia; 44% of those who reported feeling ill met the case definition of leptospirosis.3 Significant risk factors included kayaking and swimming in and swallowing water from the Segama River.

Leptospirosis memang ada di Malaysia wahai atibba’ Maliziyyin! Dan berita di atas menguatkan lagi bahawa pentingnya belajar leptospirosis ni untuk diagnosed patient awal dan mengelakkan kematian.

Hehe, tersemangat pulak!

Apa lagi parasit yang ada kat Malaysia?

Mostly yang ada adalah MALARIA dan SOIL TRANSMITTED HELMINTHS berdasarkan study paper ini.

So, kena belajar MALARIA dengan sepenuh jiwa raga..spt yang kita tau, kat Malaysia ni yang ada adalah strain resistant to quinine..

Based on study paper ini, yang di buat di sebuah Perkampungan dekat Sabah, saya qoute:

Most of the parasites that occurred during this survey are Giardia lamblia, Ascaris sp,
hookworms and Trichuris trichiura.
One hundred and fifty stool samples were collected from
seven villages. Samples were diagnosed by direct preparation and formol ether concentration
technique. The prevalence rate for intestinal protozoan were Entamoeba histolytica 21.0%,
Giardia .lamblia 8.6% and Entamoeba coli only 3.3%.
The prevalence rate for soiltransmitted
helminths were Trichuris trichiura 10.0%, Ascaris lumbricoides 8.7% and
hookworm 3.3%.
The age group 11-20 years old had the highest rate of infection with both
helminths and protozoa.

Walaupun intestinal Helminthes memang banyak utk di hafal..jom la hafal sama2..:D

guna nota yang k.joji buat pun best gak..

Nak tahu macam mana Malaria di Malaysia?

The Malaria Eradication Program was started in 1967 in Peninsular Malaysia. Since then and up to 1980, there was a reduction in the number of reported malaria cases from 160,385 in 1966 to 9,110 cases for Peninsular Malaysia. Although the concept of eradication has changed to one of control in the 1980, the anti-malaria activities have remained the same. However, additional supplementary activities such as the use of impregnated bednets, and the Primary Health Care approach, have been introduced in malarious and malaria-prone areas. Focal spraying activity is instituted in localities with outbreaks in both malaria-prone and non-malarious areas. Passive case detection has been maintained in all operational areas. In 1990, 50,500 cases of malaria were reported of which 69.7% (35,190) were from Sabah, 27.8% (14,066) from Peninsular Malaysia and 2.5% (1,244) from Sarawak. Until June 1991 a total of 18,306 cases were reported for the country. Plasmodium falciparum continues to be the predominant species, contributing to 69.6% of the parasites involved. The case fatality rate for 1990 was 0.09%. There were 43 deaths all of which were attributed to cerebral malaria. The problems faced in the prevention and control of malaria include problems associated with the opening of land for agriculture, mobility of the aborigines of Peninsular Malaysia (Orang Asli) and inaccessibility of malaria problem areas. There is need to ensure prompt investigation and complete treatment of cases especially in malarious areas. The promotion of community participation in control activities should be intensified. Primary Health Care should be continued and intensified in the malarious areas.

-Southeast Asian J Trop Med Public Health. 1992 Sep;23 Suppl 4:43-9.

Current status of malaria in Malaysia.

Lim ES.

Vector Borne Disease Control Program, Ministry of Health, Malaysia.

Oklah, dah banyak da tulis ni.

SELAMAT STUDY UNTUK SEMUA!

Advertisements

July 10, 2010 - Posted by | Uncategorized

4 Comments »

  1. salam.
    kak mai…leptospirosis??
    whooaa..makhluk ni bru je masuk exam microb kitorg last week nih..

    huu~~

    yeah..mari study makhluk2 halus neh..[o,O]

    Comment by ogy | July 11, 2010 | Reply

    • wsalam ogy..
      wahaha..masuk exam tu..
      bahaya air kencing tikus nih
      so balik msia cek kat rumah ade tikus ke x
      hehe

      ogy, slmt bjuang utk next paper!

      ganbatte ne!

      Comment by mysar1124 | July 11, 2010 | Reply

  2. maisarah rahman ialah ank murid kebanggaan dr fatma.haha 😀
    bolehla warisi dr fatma utk ajr malaria lps ni 😉

    Comment by nik_10 | July 11, 2010 | Reply

  3. oh nik nabilah… dr. pun bangge gak tgk awak muncung2 g klas..
    hahahha

    g study laaa!!!

    Comment by mysar1124 | July 11, 2010 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: