to see beyond the edge

kita intai dunia sana bagaimana…

Knowledge is Light


shakautu ila Waki` su’a hifdhi
wa arshada-ni an tark al-ma`asi
wa akhbara-ni bi anna ilman nur
wa nur Allah la yu`ta al-`as

The great Imam ash-Shafi’, he went to his teacher Waki`
Complaining about the weakness of his memory.
He told him, ‘abandon rebellion, for knowledge is a light
And the light of Allah is not bestowed upon a rebel.’

Am I rebellious? Astaghfirullah.

Jiwa memberontak. Rasa malas. Tak semangat. Baca buku pun agak liat. Apa nak jadi agaknya?

Mungkin kerana round tropical yang agak serabut ni, banyak perasaan tak puas hati, panas, dan banyak mengumpat.

Kesudahannya tanggung sendiri.

Exam minggu depan, tapi susahnyaaa lah nak revise.

Allah ampunkan saya.

😦

July 7, 2010 - Posted by | Uncategorized

6 Comments »

  1. slm mai.kenal saya? klu kenal jgn mention nama saya di sini.

    pelik sekali bila saya baca entry mai ni. saya selalu saja melihat dan mendengar dari jauh,mai sudah semakin maju dalam pembelajaran. saya cemburui mai dan kawan2.tapi di sini mai menyatakan perasaan malasnya.pelik!
    saya lost waktu clinical round especially this week.
    takperlu saya bercakap panjang di sini,cuma ingin melahirkan rasa kagum saya terhadap mai.
    mai sudah semakin tough.

    rabbana yunajjah maisarah.

    Comment by hang jebat | July 8, 2010 | Reply

  2. Wsalam hang jebat. Ye, insyaAllah ana kenal enti 😀

    Hang jebat…
    ana betul2 xfokus study, to be honest, sepanjang tropical med round ni.. Rasa cam nak rebell je..huhu

    Kalau dlu, balik round boleh la nak selak sket2 nota, tp skrg payahnya.. sbb sy complain byk kot pasal trop med..

    Anyhow hang jebat… thanks for ur concern..

    Selamat bjuang utk exam this week
    yosh~!

    Comment by mysar1124 | July 9, 2010 | Reply

  3. mai,naseb baek kamu tak letak video kumpulan nasyid wanita pertama alex sewaktu pesembahannya kat HILWAN hari tu.hahaha.

    ‘we both must be strong’

    i like it! 🙂

    Comment by genu2 | July 9, 2010 | Reply

    • ooo..nini nak tgk ke video tu dlm blog ni..
      boleh2…
      boleh di usahakan..

      boleh dgr “tum..tum..”

      hahaha

      Comment by mysar1124 | July 11, 2010 | Reply

  4. belajarlah sementara diberi kudrat,waktu dan nikmat sihat..
    🙂

    doakan sy juga mai. 2minggu terbiar buku2 tu..

    biarla orang nak cakap ape; nadiah x bace buku xpelah..etc

    semoga Allah sahaja menjadi saksi usaha dan amal kita
    dan kepadaNya jualah dipohon kekuatan dan semangat
    yosh!!!

    Comment by deiya | July 10, 2010 | Reply

    • semua org ade masalah masing2.. semua org ada cara sendiri utk bgkit dr cengkaman masalah masing2..

      Walaupun byk org berkata2, namun yg penting diri sendiri..

      Moga Allah bg kekuatan untk semua..

      Selamat berusaha, akhawat!!!

      Comment by mysar1124 | July 11, 2010 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: