to see beyond the edge

kita intai dunia sana bagaimana…

growth and development, then regress..


Bismillah was solatu ala Rasulillah.

Selamat menjalani OSCE pediatrics for all my friends.

Rabbuna yunajjah utk semua.

jom tadabbur surah yasin,ayat :68

وَمَنْ نُعَمِّرْهُ نُنَكِّسْهُ فِي الْخَلْقِ ۖ أَفَلَا يَعْقِلُونَ

Dan barangsiapa yang Kami panjangkan umurnya niscaya Kami kembalikan dia kepada kejadian(nya)*. Maka apakah mereka tidak memikirkan?
*Maksudnya: kembali menjadi lemah dan kurang akal.

Jika kita lihat perkembangan fizikal dan mental dari bayi yang baru lahir, memang sangat pantas dan sangat maju. 😀

Teringat seorang prof. pediatrics, dah tua dah prof ni, selalu gelak bila dia mengajar dan sangat2 berlemah lembut dengan baby. Pakar dalam bidang Down Syndrome.

Prof. kata berat otak baby is about 350 grams, and it will rapidly growth and develop to reach 1.35 kg in about 4 years old. An average weight of adult’s brain is 1.4 kg. So, as you see, growth and development during infancy and toddler age is very2 crucial to have adequate IQ and mental ability.

Kiranya kita wajib la hafal growth and development chart mcm kat atas by heart. To asses early any mental developmental delay and to start early intervention and therapy as soon as possible. Prof. kata if we found case of Down Syndrome early, we can start early therapy and training, and adequate training can help them to have good IQ even up to normal IQ!

Well, IQ kita lama2 akan deteriorate jugak by time. dan Allah telah tuliskan dan beritahu kita sebagaimana dalam ayat 68 surah yasin.Ada kat atas post ni.. Bila kita dah tua, IQ kita akan regress, kita kembali jadi mcm mana kita masa kecik2 dlu…

Kita reflect balik, dulu masa kita kecik2 mak ayah layan kita elok2, penuh kasih sayang.. tak tinggikan suara..huhu

Tapi sekarang ni bila mak ayah dah tua, bila mula dah regress jd mcm kanak2, kita tak boleh nak terima, ckp ngada2 lah apalah..Astaghfirullah..

Moga kita selalu beringat, dan sama2 menjadi anak yg soleh dan solehah.

Terima kasih mama,ayah!
Sekarang saya kena baca buku.Doakan.

May 14, 2010 - Posted by | Uncategorized

3 Comments »

  1. salam. very well done pictures indeed!! all the best for the exams. hope u will get what is the best for u. teruskan usaha!

    Comment by superheroin | May 14, 2010 | Reply

  2. gambar tu sgt cantik!
    mcm tulisan awk je.
    nak satu copy!
    =)

    Comment by Dr Norbayani | June 20, 2010 | Reply

    • haha..tulisan buruk yg senang nak cam kot tuh..
      ala,awak copy paste je ala gambar kat atas tu..
      buat desktop laptop…
      insyaAllah mesti awak igt kat sy slalu
      haha 😛

      Comment by mysar1124 | June 29, 2010 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: