to see beyond the edge

kita intai dunia sana bagaimana…

Isu Hangat!


Bismillahirrahmaanirrahiim.

Kemantapan anda in basic medicine determines who you are now?

Clinical round for internal medicine have begun. Dah lama dah start, 2 weeks ago. Susah. Sebab masa surgery tak ambil details sangat. Tp bila dah masuk “amrad batnah qism dam” (heamatology), every aspect kena comment in details. Kind of lost the first week. xsuke kalau dr. tanya xboleh jawab. sbb dulu belajar CVS and Respiratory tak mantap. sekarang baru nak terkial2 faham. Ya Rabb yusturna!

Isu Hangat Teratak Iskandar

PCI nak cari markaz untuk permudahkan gerak kerja. So, ditubuhkan satu jawatankuasa mempromosikan dan mengajak semua ahli berfikir tentang kepentingan rumah persatuan. Macam2 pandangan telah diutarakan. Ada yang sokong, ada yang tak. Adatlah begitu. Yang penting kena jaga adab bila menyampaikan pandangan.

Allah ‘Azza wa Jalla berfirman:

“Dan seandainya Tuhanmu kehendaki, niscaya Dia jadikan manusia itu umat yang satu, tetapi mereka senantiasa berselisih, kecuali yang dirahmati Tuhanmu, dan untuk itulah Dia menciptakan mereka” (QS. Hud: 118-119)

Jangan emosi dan jangan pula disebabkan nak menang dengan hujah kita mengeluarkan fakta yang tidak benar dan menyinggung perasaan orang lain. Bagilah pendapat kerana Allah, bukan nak condemn atau malukan sesiapa. Ataupun kalau rasa perbincangan tu dah macam berat kepada emosi, baiklah berdiam diri. Sama2 kita belajar untuk memberi pendapat secara matang dan berhemah.

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda, “Sesungguhnya Allah itu lembut, menyukai kelembutan dalam segara urusan.” (HR. Muttafaq ‘alaih dari ‘Aisyah. Riadhush shalihin, no. 631)

Renungkan bait2 syair ini:

Wahai para pengkritik manusia, tidakkah kamu lihat manusia?

Apa yang kamu lakukan? Jangan komentari pekerjaan: Ini kurang

Tapi perbuatlah yang lebih, lalu katakan: Ini yang lebih sempurna

Sama2lah kita nantikan keputusan undi usul ni dalam MTC nanti. Ya, saya sokong perlunya ada pihak yang menerangkan kepentingan rumah persatuan ini, namun janganlah sampai memaksa semua orang bersetuju. Hormati prinsip mereka. Adakah menjadi satu kesalahan yang  besar kalau tak menyokong usul ini? Yang penting mereka tahu kepentingan rumah dan tidak perlulah panjang2 perbahasan,banyak cakap banyak salah.

MTC PCI

InsyaAllah saya rasa ramai yang akan menghadiri mesyuarat kali ini. Dan saya berdoa agar tak banyak perbahasan yang berlaku, dan banyak ada kritikan yang membina daripada kritikan yang membunuh. Harapnya mesyuarat tak panjang berjela. Semoga orang yang layak menang dan jadi AJK yang best lepas2 ni. All the best kepada semua calon!

Advertisements

January 5, 2010 - Posted by | Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: